Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

”Osaamista jakamalla kaikki voittavat!”

Tietokoneiden ja pelien maailmassa pienestä pitäen

Laura Kokkarinen työskentelee vanhempana sovelluskehittäjänä ja -arkkitehtina Sulavalla Kuopiossa. Töiden ohella Laura kirjoittaa lisäksi ohjelmistokehitystä käsittelevää blogia, käy konferensseissa puhumassa sekä kaavailee vielä jonakin päivänä pitävänsä aktiivista YouTube-kanavaa jakaakseen osaamistaan muille. Laura oli puhumassa myös Mimmit koodaa -launchissa ystävänpäivänä 14.2.2020, jossa hän kertoi omasta urastaan sekä antoi vinkkejä koodarikollegoilleen.

Laura kuvailee itseään paljon kotona viihtyväksi rauhalliseksi introvertiksi. Luonteensa puolesta hän on viihtynyt tietokoneiden ja videopelien parissa pienestä pitäen. Lukioaikana kiinnostus peleihin syveni entisestään MMORPG:iden (massively multiplayer online role-playing games) myötä. Lukion lähestyessä loppuaan Laura alkoi pohtia, voisiko hän tehdä jostakin harrastuksesta itselleen ammatin. Vaihtoehtoina olivat kuvataide, tanssi ja videopelit, joista viimeinen vei järkisyillä voiton. Laura päätyi opiskelemaan kotikaupungissaan tietojenkäsittelytiedettä. Matkan varrella ajatus pelien tekemisestä vaihtui vähitellen perinteisemmän softan tekemiseen.

Vaikka Laura ei saanutkaan koulussa kymppejä matematiikasta, uskalsi hän suunnata IT-alalle, sillä hän uskoo, että riittävän suurella motivaatiolla ja sinnikkyydellä voi oppia mitä vain. Viimeistään töihin päästyään Lauralle kävi selväksi, että matematiikkaa paljon merkityksellisemmässä roolissa on kuitenkin englannin kielen taito, sillä alalla lähestulkoon kaikki on englanniksi. Pelien kautta Laura oli päässyt kehittämään kielitaitoaan, joten tämä ei ollut hänelle ongelma. Myös kansainvälisissä konferensseissa puhuminen on ollut helpompaa, kun ei tarvitse jännittää omaa kykyään kommunikoida vieraalla kielellä.

Asiakastyytyväisyys on keskiössä

Laura on 31 ikävuoteensa mennessä ehtinyt työskennellä koodarina jo lähes vuosikymmenen ajan, josta viimeiset reilut kaksi vuotta Sulavalla. Hän on työskennellyt aina Microsoftin teknologioiden ja tuotteiden parissa. Aikaisemmin koodia tuotettiin ja ylläpidettiin asiakkaiden omilla palvelimilla, mutta nykytoteutuksissa hyödynnetään puhtaasti Microsoftin pilvipalveluiden tarjoamia ominaisuuksia.

Vaihtelunhaluiselle Lauralle sopivat parhaiten suhteellisen lyhytkestoiset projektit, jotta hän pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia asioita. Pienet projektit Laura hoitaa yksin alusta loppuun. Projektin aikana hän suunnittelee tuotteen tai palvelun asiakkaan tarpeet täyttäväksi, laatii sovelluksen arkkitehtuurin, tekee toteutuksen suunnitelman pohjalta sekä huolehtii asiakasviestinnästä. Isommissa projekteissa hän myös koordinoi devaajien välistä työskentelyä.

Koodarin ja ohjelmistoarkkitehdin ammatti on ennen kaikkea asiakaspalvelua ja asiakkaan tarpeisiin vastaamista. Tavoitteena on tarjota asiakkaille mahdollisimman laadukasta softaa ja juuri heidän ongelmiinsa sopivia ratkaisuja. Laadukas lopputulos, proaktiivisuus ja asiakkaille tehtyjen lupausten täyttäminen ratkaisevat – asiakastyytyväisyys on keskiössä.

IT-alalla vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä

Sulavalla ei ole tiimejä tai esimiehiä. Käytössä on provisiopalkkamalli, ja valtaa, vastuuta ja vapautta annetaan joustavasti yrittäjähenkisille ja korkealla työmoraalilla varustetuille työntekijöille. Sulavalla on noin 100 työntekijää, joista Kuopion toimistolla on seitsemän: neljä koodaria ja kolme konsulttia. Toimistolla istutaan pääosin pareittain työhuoneissa. Kotoisissa työtiloissa saa koodauksen lomassa kääriytyä vilttiin kahvikuppi kädessä ja villasukat jalassa. Toimistokoiran virkaa toimittaa parin työntekijän mukana kulkeva dobermanni.

Toimistolla käydessä pääsee sparrailemaan ideoita työkavereiden kanssa, mutta on harvinaista, että kaikki olisivat samaan aikaan paikalla. Laura työskentelee vaihtelevasti sekä toimistolta että kotoa käsin — helsinkiläisten työkavereiden näkökulmasta kuitenkin aina etänä. Aikaisemmassa työpaikassaan hän työskenteli meluisassa avokonttorissa, mikä ei sopinut hänelle alkuunkaan; jatkuvan hälinän keskellä keskittyminen oli haastavaa. Kahden hengen työhuone mahdollistaa kaivatun rauhallisuuden, ja kotona omassa työhuoneessa saa keskittyä täysin töihin ja kirjoittamiseen.

Etätyöpäivän päätteeksi Laura sulkee työhuoneensa oven sekä erottaa vapaa-ajan työstä vaihtamalla kotivaatteet ja iltavalaistuksen. Vapaa-ajasta huolehtiminen ja rajojen asettaminen on tärkeää oman jaksamisen kannalta. Myös liikunta auttaa siirtymään töistä vapaalle. Laura juoksee, tanssii hiphoppia, joogaa sekä tekee kehonpainotreeniä. Lomalla hän vaeltaa mielellään – luonnossa liikkuminen on parasta vastapainoa teknologian parissa työskentelylle.

Parasta on monipuolinen ongelmanratkaisu – haastavinta puolestaan muuttuvat aikataulut

Lauran mielestä parasta alassa on ongelmanratkaisu, uuden oppiminen ja vaihtelu. Lisäksi koodauksen flow’n viedessä mukanaan aika menee kuin siivillä. Joustava työaika on luonnollisesti plussaa, ja on myös aivan mahtavaa, kun voi valikoida omaa osaamistaan haluamaansa suuntaan kehittäviä projekteja. Jos jostakin asiasta tulee todella helppo, tulee siitä myös todella tylsä. Haastetta pitää olla, ja jatkuva osaamisen kehittäminen pitää mielenkiinnon yllä!

Introverttinä Laura arvostaa alassa myös sitä, ettei tarvitse päivittäin kohdata monia uusia ihmisiä. Muita hyviä puolia ovat reilu palkka ja työsuhde-edut, mutta ennen kaikkea mahdollisuus olla oma itsensä ja vapaus vaikuttaa omaan tekemiseensä. Koodaus on myös ihanan luovaa rakentamista. On hienoa päästä suunnittelemaan ja luomaan täysin uusia, asiakasta auttavia toteutuksia.

Haastavinta alassa puolestaan on oma ajanhallinta ja tasapainoilu monen samanaikaisen projektin välillä. Työtilanne saattaa muuttua nopeasti, mikäli asiakkaiden puolelta tulee aikataulumuutoksia, tai kiireellistä tekemistä ilmaantuu yllättäen monelta eri taholta samaan aikaan. Työn määrän ja siihen kuluvan ajan jatkuva arviointi ja aikatauluttaminen ovat keskiössä. Aikaa tulee osata varata odottamattomille yllätyksille, mutta provisiopalkalla tyhjää tilaa ei myöskään saisi olla liikaa. Myös asiakkaiden toiveet saada projektit valmiiksi mahdollisimman nopeasti muodostavat omat haasteensa, sillä toisinaan töitä on suunniteltu jo useaksi kuukaudeksi eteenpäin. Onneksi monet asiakkaat ovat valmiita odottamaan tietäessään saavansa lopulta juuri heidän tarpeisiinsa sopivia ratkaisuja.

Asenne ja osaaminen ratkaisevat

Tulevaisuudessa Laura haluaa oppia aina vain lisää uusimmista teknologioista, työskennellä yhä merkityksellisempien projektien parissa sekä osallistua jollakin tapaa ”maailman parantamiseen” omaa ammattiosaamistaan hyödyntäen. Bloggaaminen ja konferensseissa puhuminen ovat jo osaltaan vieneet askeleen lähemmäs tätä, sillä niiden kautta Laura on päässyt jakamaan omaa osaamistaan sekä auttamaan muita koodareita, jotta he voivat puolestaan auttaa omia asiakkaitaan.

Laura on saanut Microsoftin MVP (Most Valuable Professional) -tunnustuksen Microsoftin Office 365 -pilvipalveluosaamisensa aktiivisesta jakamisesta blogissaan. Microsoft kutsuu vuosittain MVP:t Redmondin päätoimistolleen tutustumaan tulevaisuudessa julkaistaviin ominaisuuksiin ja palveluihin. Tunnustuksen kautta Lauralle on tarjoutunut myös entistä enemmän mahdollisuuksia saavuttaa uusia ihmisiä sekä vaikuttaa Microsoftin tuotteiden ominaisuuksiin. Laura on myös ystävystynyt muiden tunnustuksen saaneiden, yhtä intohimoisesti teknologiaan suhtautuvien ja osaamistaan jakavien ihmisten kanssa.

Ei kannata pelätä oman osaamisensa jakamisen olevan itseltä pois – päinvastoin. Opettamalla muita voit avata ovet myös omalle urakehityksellesi ja osaamisesi syventämiselle. Omassa unelma-ammatissaan oleva Laura kannustaa kaikkia alasta kiinnostuneita tulemaan lähtökohdista riippumatta rohkeasti mukaan – asenne ja osaaminen ratkaisevat!

Haastattelimme

Laura Kokkarinen
Senior Developer & Architect
Sulava Oy

Otathan huomioon, että haastattelu on tehty ennen tämän hetkistä koronavirustilannetta, eli kuvailut sosiaalisia kontakteja sisältävistä työstä, harrastuksista ja muusta elämästä koskevat aikaa ennen tätä poikkeustilannetta. Muistutamme, että kaikkien tulee noudattaa ajankohtaisia ohjeistuksia ja määräyksiä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Ollaanhan kaikki henkisesti yhdessä ja toisiamme varten fyysisistä etäisyyksistä huolimatta!

Jaa juttu somessa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Viimeaikaiset blogaukset

Seuraa Facebookissa

Tilaa #mimmitkoodaa uutiskirje!

Tilaamalla uutiskirjeen hyväksyt käyttöehdot.