‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Ole se muutos, jonka haluat tehdä!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Maailmalle teknologian, kansainvälisyyden ja uramahdollisuuksien perässä.

Janina Luoto on teknologiayritys Islet Groupin toimitusjohtaja ja yksi pääomistajista. Hän on johtanut SAP-toiminnanohjausjärjestelmiin ja konsultointiin keskittyvää Suomessa ja Unkarissa toimivaa perheyritystä veljensä Tommi Luodon kanssa vuodesta 2015. Yrityksen on perustanut Janinan äiti Marjariitta Wakkola jo reilu 20 vuotta sitten.

Janina on aina kulkenut omaa polkuaan teknologian, kansainvälisyyden ja uramahdollisuuksien perässä. Taskusta löytyvät kauppatieteiden maisterin paperit, sekä vahva tausta erilaisissa teknologia-alan yrityksissä vaikuttamisesta viimeisten seitsemän vuoden ajalta. Janinalla on lisäksi kokemusta koripallosta niin SM-tason pelaajan kuin valmentajankin silmin, mikä on auttanut motivoimaan ja innostamaan ryhmiä sekä ymmärtämään oman roolinsa ja sen merkityksen myös työelämässä.

Janina halusi tehdä uraa, nähdä maailmaa ja saada kansainvälisiä kokemuksia ennen asettumistaan perheyrityksen jatkajaksi. Ensikosketuksen ulkomailla asumiseen tarjosi Kanadan opiskelijavaihto, minkä jälkeen Janina toimi Eltel Networksissä kontrollerina vastuualueinaan monet kehitysmaat. Myöhemmin hän vastasi Indonesiassa paikallisen joint venture -yrityksen johtoryhmän jäsenenä taloudesta, rahoituksesta ja verotuksesta. Indonesiaan parikymppisenä lähteminen jännitti, mutta perhe tuki ja kannusti sanomalla, että mihin tahansa Janina ryhtyykin, niin hän kyllä pärjää. Kokemus indonesialaisen yrityksen johtoryhmässä ainoana naisena ja 25 vuotta muita nuorempana teki idealistista maailman todellisuuteen havahtuneen realistin.

Matka jatkui Dubain kautta Kanadaan CAE:lle, maailman johtavaan lentosimulaattoreita valmistavaan yritykseen, ja taisteluhelikoptereiden ja hävittäjien osien ja tuotekehitystietojen turvallisiin lainmukaisiin siirtoihin liittyvään globaaliin hankkeeseen.

Rohkeasti erilaisiin maihin muuttaminen on rikastanut perspektiiviä, ja ollut todella hyvä päätös. Lähes kymmenen ulkomailla asutun vuoden jälkeen Janina palasi Suomeen, jossa Microsoft tarjosi mahdollisuutta vastata neljästäkymmenestä keskisuuresta suomalaisesta yrityksestä Account Executiven roolissa kattaen kaikki Microsoftin teknologiat, minkä jälkeen Janinan taival osana Islet Groupin tarinaa alkoi.

Merkityksellinen teknologia-ala tarvitsee monipuolista osaamista

Arvot ovat kaikki kaikessa, ja vastuullisuus on sydämen asia. Teknologia yhdessä ihmisten vastuullisten päätösten ja aktiivisten tekojen kanssa vie eteenpäin kohti kestävää kehitystä. Se edistää myös muun muassa lääketieteen tutkimusta, ja sitä kautta tuottaa terveydenhuollon innovaatioita. Mikä on merkityksellisempää, kuin ratkaista maailman suurimpia kysymyksiä, ja auttaa muita toimialoja automatisoitumaan, kehittymään ja tekemään asiat kestävämmin ja vastuullisemmin? Teknologia-alassa on kaikki, mitä siihen tarvitaan, ja se on todella palkitsevaa. Merkityksellisyys on alan parasta antia!

Suomessa keskitetään katse toisinaan liian tiukasti opiskelutodistuksiin ja aikaisempaan työkokemukseen, vaikka monipuolinen osaaminen ja kommunikointitaidot ovat valttia. Alalla tulisi huomioida myös palveluiden ja tuotteiden käyttäjien monimuotoiset tarpeet, sekä kohdata ihmiset ihmisinä. Vetovoimainen teknologia-ala tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia oppia ja verkostoitua mielenkiintoisten ihmisten kanssa.

Sekä parasta että haastavinta alassa ovat jatkuvat muutokset ja uuden oppiminen. Lisäksi yritysjohtajan näkökulmasta haastavinta on oikeanlaisten osaajien löytäminen ja rekrytointi, sillä teknologia-alan osaajapula kasvaa kasvamistaan, ja oppimiseen menee aikaa. Alan todellisia mahdollisuuksia ja merkitystä tulisikin valottaa paitsi aikuisille, myös mahdollisimman varhaisessa vaiheessa nuorisolle ja lapsille, jotta alalle saataisiin tulevaisuudessa monipuolisesti erilaisia osaajia. Olisi upeaa löytää enemmän alanvaihtajia, lisätyövoimaa esimerkiksi maahanmuuton kautta sekä hyviä mimmikoodareita.

If there’s a will, there’s a way

Matkan varrelle sattuneet vaikeudet eivät ole Janinaa lannistaneet, vaan ne ovat auttaneet saamaan perspektiiviä, sekä tarjonneet mahdollisuuksia oppia ja kehittyä. Panostaminen ja motivaatio mahdollistavat oikeanlaisen uralla etenemisen sekä itsensä toteuttamisen. Miesvaltainen teknologia-ala tarjoaa naisille mielettömät mahdollisuudet erottautua.

Kannustavan perheen, sydänystävien ja luottomentorien tuki on ollut Janinalle mielettömän arvokasta. Kannattaakin ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka auttavat menestymään sekä tukemalla että myös haastamalla antaen uusia ideoita. Janina kehottaa alaa harkitsevia naisia lopettamaan haaveilu ja tekemään muutos käytännössä, sillä se todella kannattaa! Oma asenne ratkaisee, ja kaikki lähtee itsestä. Jos on tahtoa, vain taivas on rajana!

Haastattelimme

Janina Luoto
Toimitusjohtaja ja omistaja
Islet Group Oy