‹ Takaisin listaan

”Nautin IT-alan haasteista ja vapaudesta!”

· Blogi, Uratarinat · Milja Köpsi

Urheilullinen tietoturva-asiantuntija

Saara Hasu-Varttila on 33-vuotias Jyväskylässä asuva nainen, joka edustaa KPMG:n Technology Advisoryn hallinnollisen tietoturvan tiimiä. Saaran toimenkuvaan kuuluvat laaja-alaiset tietoturvatoimeksiannot, auditoinnit ja varmennukset sekä ISO 27001 -sertifioinnit. Tällä hetkellä hän työskentelee erityisesti nopean kansainvälisen kasvun vaiheessa olevien ohjelmistoyritysten kanssa, mikä on ollut todella mukavaa ja opettavaista. Koulutukseltaan Saara on kauppatieteiden maisteri, ja hän on aina ollut kiinnostunut IT-alasta sekä sisällyttänyt tutkintoonsa alan opintoja. IT-alan hommiin hän päätyi sattuman kautta, kun aikaisemmassa työssään hän kiinnostuikin kollegojensa työtehtävistä päätyen vaihtamaan sisäisesti tiimiä. Saaran urapolku on kulkenut data-analytiikan ja IT-tarkastuksen kautta erilaisiin tietoturvatehtäviin.

Saara on ulospäinsuuntautunut, tehokas ja urheilullinen; hän käy salilla, golfaa sekä pelaa sulkapalloa työkavereidensa kanssa. Ehdoton lempilaji on kuitenkin rytminen ja rankka tanssilaji; irlantilainen tanssi. Saara innostuu helposti erilaisista asioista ja uuden oppimisesta, ja urheilun lisäksi vapaa-aikaan mahtuukin myös koodaamisen opettelua. Aviomiehen, kahden pienen pojan ja chihuahuan muodostama perhe on tärkeä, ja aviomiehen tuki on mahdollistanut Saaran ammatillisten unelmien tavoittelemisen. Saaran työnkuvaan kuuluu ajoittainen reissaaminen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin, eikä tämä olisi mahdollista ilman kotona poikia hoitavaa, ihanaa aviomiestä. Innostava ja motivoiva työ muodostaa yhden Saaran elämän peruspilareista, ja mahdollisuus itsensä haastamiseen sekä osaamisen kehittämiseen on hänelle todella tärkeä asia. Töissä tukea ja apua on saanut aina tarvittaessa, kun on uskaltanut pyytää, mutta suurin tuki on ehdottomasti tullut kotoa.

Monipuolisuus, vaihtelevuus ja vapaus ovat työn suola

Parasta ja haastavinta alassa on alituinen muutos. Ollakseen tietoinen parhaista toimintatavoista ja ajankohtaisista trendeistä, on jatkuttavasti pidettävä silmät auki ja seurattava, mitä Suomessa ja maailmalla tapahtuu. KPMG:n toimeksiantojen lähtökohtana on lisäarvon tuottaminen asiakkaille, ja yksi tapa siihen on parhaiden toimintatapojen ja benchmark-tiedon hyödyntäminen. On mahtavaa olla mukana muutoksessa ja oppia koko ajan uutta. Ammattitaidon ylläpitämiseksi työkuvaan liittyvät asiat tulevat usein esiin myös vapaa-ajalla muun muassa lukemalla artikkeleita, kuuntelemalla podcasteja tai opettelemalla koodaamista.

Saara viihtyy hyvin nykyisessä työympäristössään. On todella tärkeää, että työtä voi tehdä missä ja milloin itse haluaa, ja että etätyömahdollisuus on olemassa. KPMG:llä on paikallinen, noin 25 henkilön toimisto Jyväskylässä, ja vaikka Saara onkin tottunut työskentelemään avokonttorissa, hoitaa hän keskittymistä vaativat työt, kuten raportoinnin, mieluiten rauhassa kotona. Saara nauttii työn tarjoamasta vapaudesta, sillä kunhan työt tulee tehtyä, omat projektit ja asiakkuudet hoidettua sekä tulosta syntyy, ketään ei kiinnosta, missä ja milloin tämä tapahtuu. Tietyssä paikassa, tiettyinä aikoina tehtävä, pääsääntöisesti rutiineista koostuva työ ei sopisi Saaralle, vaan vaihteleva työympäristö jatkuvine haasteineen ja kehittymismahdollisuuksineen on häntä varten. Työtä tehdään vaihtelevasti toisinaan asiakkailla, toisinaan toimistolla ja toisinaan kotona. Joka ilta tulee tarkistaa kalenteri pysyäkseen kartalla siitä, minne seuraavana päivänä ollaan menossa.

”Aina pitää pyrkiä eteenpäin!”

On mahtavaa päästä konkreettisesti auttamaan asiakasyrityksiä, seuraamaan startup-kasvuyritysten kehitystä sekä olla tekemisissä niin monenlaisten ihmisten ja yritysten kanssa. Saara haluaa työskennellä jatkossakin IT-alalla tietoturvan parissa kulkien kuitenkin jatkuvasti eteenpäin. Saaralla on paljon tavoitteita, hän pyrkii koko ajan hallitsemaan uusia asiakokonaisuuksia ja toiveena olisi päästä osallistumaan tulevaisuudessa enemmän myös hallitustyöhön. Mikäli tietoturva-ala kiinnostaa, ei muuta kuin rohkeasti opintojen ja KPMG:n kaltaisten yritysten tarjoamien trainee-paikkojen kautta aloittamaan! Soveltuva koulutus sekä halu ja kyky oppia uutta voivat avata ovet IT-alalle!

Alati muuttuvalla ja monisäikeisellä IT-alalla kannattaa verkostoitua rohkeasti, sillä yksi ihminen ei missään tapauksessa voi osata kaikkea. Omaa osaamispalettia täydentävien osaajien löytäminen ja kontaktointi ovat avainasemassa. Tietoturva-asioiden osalta on tärkeää, että erilaisissa tietoturvapositioissa olevat ammattilaiset keskustelevat keskenään niin yritysten sisäisesti kuin eri yritysten välillä. Antoisa yhteistyö mahdollistaa tehokkaiden toimintatapojen ja uusien näkökulmien löytämisen, minkä avulla pysytään uhkien tasolla ja pystytään vastaamaan niihin. Alalla pärjää vahvojen verkostojen ja tiimityön voimalla, eikä kenenkään tarvitse käydä näitä taisteluita yksin!

Haastattelimme

Saara Hasu-Varttila
Advisory Manager
Cyber Security Services
KPMG Oy Ab

Milja Köpsi.

Milja Köpsi

Mimmit koodaa ohjelman vetäjä. Blogiartikkeleistani löydät alalla työskentelevien tai alalle opiskelevien henkilöiden haastatteluja sekä muita tärkeitä nostoja toimialaltamme.

Lisää artikkeleita