‹ Takaisin Blogit-pääsivulle

”Meistä jokainen rakentaa oman tarinansa!”

· Blogi · Uratarinat · Milja Köpsi

Kaikki koodaa

Vlada Laukkonen on LevelUP Koodarit -ryhmän perustaja, minkä myötä hänen nimensä yhdistettiin mediassa ensimmäisenä Mimmit koodaa -ohjelmaan. Vlada työskentelee Web Designerin tehtävissä Nuori kirkko ry:ssä, evankelis-luterilaisten seurakuntien muodostamassa palvelujärjestössä sekä kirjoittaa ”Kaikki koodaa” -kirjaa yhdessä Maria von Kügelgenin kanssa. Ajatus kirjasta lähti Mimmit koodaa -ohjelmasta, mutta keskusteltuaan eri yritysten kanssa Vlada ja Maria halusivat laajentaa sen koskemaan kaikkia IT-alasta kiinnostuneita ihmisiä sukupuolesta riippumatta. Kirja on yksinkertainen opas ohjelmistokehityksen ja ohjelmoinnin perusteisiin, ja sen tarkoituksena on auttaa, rohkaista ja motivoida alasta kiinnostuneita ihmisiä siirtymään alalle.

Kirjaa varten on haastateltu sekä henkilöitä että yrityksiä, ja se muodostuu ohjelmistokehityksen teorian ja käytännön koodarikokemusten vuoropuhelusta. IT-alaa ovat varjostaneet tietynlaiset sukupuolittuneet ennakkoluulot ja ajattelu, joita Mimmit koodaa ja LevelUP Koodarit ovat rikkoneet. Vlada haluaa värittää alaa uusilla väreillä koskemaan ihan kaikkia. Tavoitteena on lahjoittaa marraskuun lopussa valmistuva kirja mahdollisuuksien mukaan jopa kaikille Suomen toisen vuoden lukiolaisille lokakuun lopusta joulukuun alkuun kestävän mesenaattikampanjan avulla. Olisiko teidän yrityksellänne kiinnostusta osallistua lukiolaisten IT-alan tietämyksen kasvattamiseen?

IT-osaamista tarvitaan alalla kuin alalla, ja yritykset ovat alkaneet herätä siihen, minkälainen aarre alanvaihtajien kirjava joukko onkaan. Eri alojen toimijoiden olisi hyvä kehittää omaa IT-osaamistaan, sillä kunkin alan asiantuntija tuntee oman alansa tarpeet ja haasteet parhaiten. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen ammattilaiset voisivat perustaa oman IT-yksikön, sillä ulkopuolinen IT-taho ei voi koskaan ymmärtää heidän käytännön tarpeitaan yhtä hyvin kuin he itse. Monet alanvaihtajat eivät ole välttämättä tulleet edes ajatelleeksi oman taustansa rikkautta ja mahdollisuutta yhdistää aikaisempaa osaamistaan IT-alaan.

Vaikeuksien kautta voittoon

Koulutukseltaan Vlada on audiovisuaalista mediakulttuuria ja mediatiedettä opiskellut taiteen maisteri, joka on kehittänyt IT-taitonsa itsenäisesti. Hän sai teknologisen kipinän työskennellessään startup-ohjelmassa tiimissä, jossa suunniteltiin varhaiskasvatuksen arkea helpottavaa ohjelmaa. Vlada tunsi olonsa avuttomaksi, sillä hän ei osannut koodata. Vlada ei ollut koskaan viihtynyt aikaisemmissa asiakaspalveluun, taloushallintoon, logistiikkaan ja autokoulun toimistotöihin liittyvissä tehtävissään, joten hän päätti opetella koodaamaan ja lähteä tavoittelemaan unelmatyötään, jonka pariin olisi mukavaa mennä joka päivä. Vlada tiesi jo melko aikaisessa vaiheessa, ettei hänestä tulisi puhtaasti vain koodaria tai teknistä tukihenkilöä, vaan hän halusi päästä hyödyntämään myös aikaisempaa taustaansa sekä suunnittelemaan, ideoimaan, kehittämään ja luomaan uutta työssään.

Alku oli todella haastava, sillä vertaistukea, tiimiä, roolimalleja tai selkeää suuntaa aloittamisen suhteen ei ollut, ja Vlada koki olevansa melko yksin. Vlada ei ole koodannut tai ollut tietokoneiden kanssa tekemisissä lapsena tai nuorena, eikä hän ollut kuullut muista aikuisiällä koodaamisen saloihin tutustuneista ihmisistä, vaan päätti itse olla ensimmäinen esimerkki. Meistä jokainen rakentaa oman tarinansa. Aikaisempi tuen puute kompensoitui erilaisten alan yhteisöjen kautta. Vlada perusti LevelUP Koodarit -ryhmän sattumien kautta hakiessaan vertaistukea ja koodaustapahtumiin liittyviä vinkkejä Ompeluseurasta. Hän halusi perustaa turvallisen ympäristön, jossa jokainen voisi olla oma itsensä, kysyä rohkeasti tyhmiäkin kysymyksiä joutumatta arvostelluksi sekä saada tukea. Alkuperäinen ryhmä on vain naisille, mutta rinnalle on perustettu kaikille avoin ryhmä, sillä myös miehet kaipaavat vertaistukea. Ryhmä tarjoaa kaikille avoimia, ohjelmointiin ja tekoälyyn liittyviä tapahtumia. Vertaistuki antaa paljon voimaa ja energiaa.

Tärkeintä on olla rehellinen itselleen

Vladalla oli aluksi vaikeuksia myöntää itselleen, ettei hänestä tule eikä hän edes halua tulla puhtaasti koodariksi. Tärkeintä on olla rehellinen itselleen. Vladaa kiinnostavat lapsiin ja nuoriin liittyvät asiat, kuten lasten media ja Education Technology, minkä vuoksi työskentely Nuori kirkko ry:ssä sopii hänelle kuin nenä päähän. Vlada hyödyntää koodausosaamistaan työssään sekä kehittää itseään jatkuvasti. Ennen harrastuksena oli piirtäminen, nykyään se on oppiminen. Parasta ja haastavinta on tiedon ja opittavien asioiden määrä ja monipuolisuus. On niin innostavaa, kun jokin aikaisemmin pimennossa ollut asia yhtäkkiä avautuu. Oivaltamiseen jää koukkuun!

IT-ala täyttää Vladan tarpeen päästä luomaan uutta. Esimerkiksi Lastenkirkko-nettisivulle luotu, pienille lapsille suunnattu, mobiilipelimäinen ympäristö motivoi osallistumaan sen pohjalta oikean mobiilipelin rakentamiseen. Tämän myötä Vlada pääsi kehittämään osaamistaan itselleen aikaisemmin tuntemattoman pelikehityksen parissa. Vlada suosittelee kaikkia perehtymään ohjelmoinnin perusteisiin, sillä ohjelmointiosaaminen avaa ovia lukemattomiin mahdollisuuksiin. Alalla ei tarvitse olla matikkanero, vaan alan ovet aukeavat periksiantamattomuudella ja halulla oppia. IT-alaan ja teknologiaan liittyvien tehtävien skaala on niin laaja, että mielenkiintoista tarjontaa löytyy kaikille!

Haastattelimme

Vlada Laukkonen
LevelUP Koodari
Web Designer
Nuori kirkko ry